Навчання магістрів в університеті Падуа (Італія)

Думаю, що на сьогоднішній день навряд чи знайдеться людина, яка нічого не чула про славнозвісну програму Erasmus +. Головне, що треба знати про неї, це можливість навчатися в іноземному вузі зовсім безкоштовно. І якщо ваш університет співпрацює з Erasmusом, то вам безмежно пощастило. Так само, як і нам.
Ми були студентками 4 курсу бакалавріату, готувалися до захисту дипломних робіт і навіть не могли уявити, що через кілька місяців будемо знаходитися в Італії. Так, дякуючи нашій академії, ми отримали можливість навчатися в одному з найкращих та найстаріших вузів Європи. А саме, в Università di Padova, що знаходиться в місті Падуя.
Кілька слів про сам навчальний заклад. Університет Падуї – це міждисциплінарний університет, котрий прагне забезпечити своїх студентів як професійною підготовкою, так і солідним культурним досвідом. Кваліфікація Падуанського університету є символом досягнення амбіційної мети, визнаної та бажаної як студентами, так і роботодавцями.
Згідно з умовами програми, ми матимемо можливість навчатися тут протягом 9 місяців за модулем “Italian food and wine”.
Отже, ми тут вже майже 3 місяці і настав час розказати про наше навчання тут.
Методи викладання тут дещо різняться. Вся лекція проходить в форматі живої бесіди. Після кожного слайду презентації відбувається обговорення наданої інформації. Якщо студенту щось незрозуміло, то він може в будь-який момент лекції підняти руку та задати своє питання, на яке викладач із задоволенням відповідає.
В кінці кожного семестру збирається конференція зі студентами та викладачами, де студенти можуть висловити свої побажання щодо навчання і не тільки.
Окрім занять в аудиторіях, проходять так звані “field trips”. Це екскурсії на експериментальні ферми та лабораторії університету. Там студенти мають змогу побачити все власними очима та навіть зробити щось своїми руками.
Також викладачі організовують виїзні екскурсії на різні підприємства, де виробляють сири, вино та багато чого іншого.
Серед таких були:
1. Виноробне господарство Merotto, яке знаходиться в центрі Valdobbiadene DОCG престижної зони виробництва, відомої ігристими винами Prosecco. Merotto випускають на рік близько 450 тисяч пляшок ігристого вина, серед них 90% складають Brut, Extra Dry та Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.
2. Виноробня Barolo. Barolo DOCG вважається одним з найпрестижніших та найвідоміших червоних вин Італії та світу. Його виробляють в регіоні П’ємонт на півночі країни, в зоні Ланге. Єдиним дозволеним сортом є Неббіоло, який надає винам елегантність, структуру та комплексність. Barolo DOCG мають хороший потенціал зберігання та покращуються з роками.
3. Сироварня Parmigiano Reggiano в регіоні Emilia-Romagna. Parmigiano Reggiano DOP (пармезан) — король італійських сирів, який виробляється споконвіку. Важливо те, що серед інгредієнтів пармезану числяться лише молоко, сироватка, сичужний фермент, сіль та час. На рівних рядах стелажів зберігаються сотні, або навіть тисячі головок Parmigiano Reggiano різного віку. Дегустація виробленого сиру – невід’ємний момент програми на сироварні.
Що ми можемо сказати в якості висновку. Звичайно те, що цей проміжок часу, який ми провели в Італії, кардинально змінив наше життя та значно розширив світогляд. Не кожному випадає така можливість, але ми її отримали і скористалися нею. За цей час отримали не тільки безцінні знання, але й встигли побачити багато італійських міст, познайомилися та відчули на собі культуру та гостинність італійців з різних регіонів (а на півночі та півдні воно дуже різниться, але тим не менш, нам були раді в обох частинах цієї країни) та, що одне з найважливіших, знайшли справжніх друзів з різних країн світу.

photo_2019-12-16_10-54-13photo_2019-12-16_10-54-12photo_2019-12-16_10-54-15photo_2019-12-16_10-54-23 photo_2019-12-16_12-42-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Після вступу на перший курс магістратури до Одеської національної академії харчових технологій ми отримали можливість прийняти участь у міжнародній програмі обміну студентами Erasmus+ та поїхати до Італії у Падуанський університет на навчання за модулем «Гастрономія та вино».

Окрім аудиторних занять ми вже відвідали деякі підприємства:
1. Виноробне господарство Merotto, яке знаходиться в центрі Valdobbiadene DОCG престижної зони виробництва, відомої ігристими винами Prosecco. Merotto випускають на рік близько 450 тисяч пляшок ігристого вина, серед них 90% складають Brut, Extra Dry та Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.
2. Виноробня Barolo. Barolo DOCG вважається одним з найпрестижніших та найвідоміших червоних вин Італії та світу. Його виробляють в регіоні П’ємонт на півночі країни, в зоні Ланге. Єдиним дозволеним сортом є Неббіоло, який надає винам елегантність, структуру та комплексність. Barolo DOCG мають хороший потенціал зберігання та покращуються з роками.
3. Сироварня Parmigiano Reggiano в регіоні Emilia-Romagna. Parmigiano Reggiano DOP (пармезан) — король італійських сирів, який виробляється споконвіку. Важливо те, що серед інгредієнтів пармезану числяться лише молоко, сироватка, сичужний фермент, сіль та час. На рівних рядах стелажів зберігаються сотні, або навіть тисячі головок Parmigiano Reggiano різного віку. Дегустація виробленого сиру – невід’ємний момент програми на сироварні.

photo_2019-12-16_12-42-14photo_2019-12-16_12-42-11photo_2019-12-16_12-42-08photo_2019-12-16_10-54-21photo_2019-12-16_10-54-19photo_2019-12-16_12-42-23photo_2019-12-16_12-42-18photo_2019-12-16_10-54-18